Cara Nak Buat Dodol Yang Sedap
Dodol homemade panas-panas memang sedap. Ambil minyak dari taik minyak yang telah disediakan dan sapu pada daun pisang.
Cara Cara Masak Dodol Sedap Secara Homemade
Nak tahu dodol kukus dah masak ia cantik licin serta tidak melekat di jari.
. Di kampung biasa tengok orang buat dodol ni. Dapat sepiring fuhhhlayan sungguh. Masukkan air ke dalam pengukus dan panaskan periuk kukus.
500 gram gula merah. Nak buat air cocktail yang sedap dan ada kick bolehlah cuba resipi yang dikongsi Hafidz Idris ini. Kukus sampai masak lebih kurang 15 hingga 20 minit.
2 Sambil menunggu gula tadi mencair dan pekat bancuhkan tepung pulut beserta dengan santan kelapa. Hari ini saya membuat dodol bersama Mia. Mia yang menyukat bahan bahan dan mengacau di periuk.
1000 cc air santan. Kalau nak dodol gula melaka gantikan secawan air pandan tu kepada secawan air gula melaka yang telah dicairkan kan. Cara Buat Taik Minyak.
Resep cara membuat dodol teruji. Bahan-bahan yang diperlukan adalah. Jom kita tengok Cara paling mudah buat Hot chocolate dan tentunya sedap.
300 Gram tepung ketan putih. Kena cuba baru tahu betapa simplenya cara buat dodol ni. Resep-resep ini sudah banyak dibuat oleh pengguna lainnya seperti kamu Dibuat oleh 14 orang Dibuat oleh 8 orang.
Cara Membuat Dodol Durian. Bila adunan tadi dah pekat dan tidak melekat pada kuali tu tandanya dah masak dah dodol kita. Masukkan beras pulut yang dikisar untuk menaikkan bau.
Dodol homemade panas-panas memang sedap. 507 resep cara membuat dodol ala rumahan yang sederhana dan lezat dari komunitas memasak terbesar dunia. Biarkan gula tadi mencair dan pekat.
Kata Mia Mak Tok akan melihat kalau warna dah gelap. 100 gram tepung ketan hitam. Lebih lebih lagi dodol durian tapi yang tak ada durian pun sedap juga.
Dah siap taburkan taik minyak di atas dodol kukus. Potong adonan dodol lalu bungkus dengan plastik. Cara-cara untuk membuatnya.
Lihat juga cara membuat Carang Gesing Pisang Dodol Cina dan masakan sehari-hari lainnya. Panaskan dengan api kecil atau sedang lalu aduk semua bahan tanpa henti sekitar 3-4 jam. Nak tahu cara mudah dan sedap buat Sambal Belacan ini.
121 resep dodol buah ala rumahan yang sederhana dan lezat dari komunitas memasak terbesar dunia. Mudah anda nak makan. Pastinya ramai yang mengemari makanan tradisi ini.
Ambil minyak dari taik minyak yang telah disediakan dan sapu pada daun pisangTuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah dialas menggunakan daun pisangNak senang gunakan loyang kecil seperti dalam gambar. Oleh itu disini ada disediakan satu cara buat biskut raya. Satukan semua bahan di atas dan kacaukannya dalam kuali sampai likat dan pecah minyak.
Kami nak kongsikan kepada anda Cara untuk membuat Dodol Pandan yang sangat mudah. Gaul sehingga separuh pekat. Cara Penyediaan Resepi Dodol Kukus.
12 sdt garam. Kisah Deni Jurnalis TV yang Bantu Warga Terdampak Covid-19 Lewat Usaha Dodol Garut Cara Membuat Dodol Sederhana Ala Rumahan Mudah Dipraktikkan. Aku mula berkira-kira nak membuatnya Aku memang penggemar dodol.
Jika nak makan sekeluarga saja boleh ikut sukatan dan resipi yang dikongsi oleh Suzana Nurin Ilham untuk dapat hasil dodol lebih 2KG yang terlajak sedap. Gaul rata dengan api perlahan. Senang yang amat caranya.
Masukkan air gula dan tepung pulut yang dicampur santan tadi dalam kuali. 1 Tuangkan air sebanyak 4 gayung ke dalam kawah beserta dengan gula melaka yang 50 kilogram tadi. Adunan ni dapat 20.
Sambil-sambil panaskan lauk je tau-tau dah siap dodol pandan. 12 bungkus vanili. 1 Masukkan gula melaka gula pasir air dan daun pandan dalam kuali cairkan.
Siapa cakap nak buat dodol tu susah. 1 tin susu krimer susu sejat susu cair 1 tin fruit cocktail. 5 Masukkan tepung pulut.
Kalau dalam rumah ramai peminat dodol elok juga kalau belajar buat sendiri. Bagi anda yang ada periuk tekanan selain masak lauk pauk anda juga boleh guna buat masak dodol ni. Sesekali ada tengok di FB ada kawan-kawan muka buku tunjuk resepi dodol dan cara buat dodol dengan pressure cooker.
Resep Dodol Agar Tradisional - Ini adalah sajian khas lebaran di keluarga saya dulu ketika saya kecil rasanya enak rasa tradisional banget dan mudah buat nya. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah dialas menggunakan daun pisang. Tak perlu tunggu berjam-jam.
6 Masukkan dalam bread maker tekan menu NO13. Dodol ini kenyal manis dan lembut serta mempunyai pelbagai termasuk rasa durian pandan atau coklat. 2 Tapis masuk dalam mangkuk.
Malah ada yang suka makan yang cair. Terima kasih kepada Puan Sabriena Razali untuk resepi yang sedap ini. Lihat juga cara membuat Dodol sirang khas Sambas KalBar dan masakan sehari-hari lainnya.
12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu mengacau dalam kawah hingga berpeluh-peluh buat aje di rumah hanya menggunakan kuali. Tanda sudah matang bisa dilihat lengket atau tidaknya adonan pada pengaduknya.
Kebetulan Mia biasa melihat arwah Mak Tok menyediakan dodol untuk hidangan raya ketika di kampung dulu. Siapkan kuali di atas tungku. Saya repeat 2 kali menu jam lepastu sy tekan menu bake sy set masa 30minit.
Siapa kata susah nak buat dodol. 3 Setelah gula tadi pekat masukkan bancuhan tersebut dan kacau sehingga adunan dodol tadi menjadi semakin. Dah ada resepi dodol ni.
Resep dodol buah teruji. Masukkan gula pasir durian garam ke dalam kuali. Jadi Mia yang memberitahu bagaimana kalau nak tahu dodol dah boleh diangkat.
Dodol durian atau lempok. Masukkan beras pulut yang dikisar untuk menaikkan bau dodol disamping memberi.
Resepi Dodol Homemade Paling Lemak Manis Iluminasi
Resepi Kuih Muih Resepi Dodol Tradisional
Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
Cara Buat Dodol Tradisional Sedap Menggamit Kenangan Kampung Halaman Rasa Berlemak Confirm Licin Sekelip Mata Port Makan
No comments for "Cara Nak Buat Dodol Yang Sedap"
Post a Comment